вторник, 22 февраля 2011 г.

"Найкращий читач року"

Книги – це відкриті двері до інших душ і інших народів.      
            Андре Моруа                                         
                                                                
            Книга і діти. Сучасний учень і культура читання. Виховання читанням. Вплив читання на успішність учнів. Всі ці теми стали дуже актуальними в останні роки. Епоха відео та комп’ютерів привела, як не прикро, до того, що наші діти стали мало читати. Тобто вони перестали читати для задоволення, для того щоб потрапити у новий, незвіданий світ, щоб переживати разом із героями книжок найнеймовірніші пригоди. Це призводить до того, що у дітей слабко розвивається уява, здатність аналізувати прочитане, знижується рівень грамотності. Маємо парадоксальну ситуацію: з одного боку , учні отримують інформацію за допомогою нових технологій, а з іншого – вони все менше і менше знають рідну мову, погано засвоюють інформацію, бо у них слабко розвинені навички інтелектуальної праці. Павутиння Інтернет міцно тримає їх у своїх тенетах. В кращому разі вони дивляться телевізор, а там інформація про що завгодно, тільки не про літературу. Прилип учень до екрану, а з нього злива бойових дійств, непристойностей. Для книжки там місце не знаходиться. Це загальна картина проблеми.
            Тому дуже актуальним, своєчасним є проведення Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України». До речі, у нашій школі (ЗОШ №19), такий конкурс проводиться вже вшосте. 
19 лютого шкільна бібліотека зустрічала конкурсантів першого – шкільного етапу конкурсу. Їх було 11 хлопчиків та дівчаток, учнів 6-7 класів. Вимогливе, об’єктивне та професійне журі (Тупікіна О.В. – заступник директора з НВР, вчителі - Розенфельд Л.П., Хрущова Л.М., Лєснова С.Є., Юстик Л.Б., Заросілова Н.О.). Уважно слухали розповіді конкурсантів про свою улюблену книгу та улюбленого літературного героя. Виступи були емоційними, дуже різними, переконливими, не байдужими. Наталя Соловйова навіть виступила у костюмі свого улюбленого літературного героя, а Пархоменко Анна прикрасила виступ музичним супроводом – грою на кларнеті. Своє ставлення до авторів, літературних героїв, аналіз прочитаного, читацькі щоденники – все це зараховувалось журі і дало змогу визначити переможців. Ними стали:


1 місце - Пархоменко Анна (А.Солодов «Дівчинка з кісками»), учениця 6-Б класу, Смаль Олександра (Дойл А.Конан «Оповідання про Шерлока Холмса»), учениця 7-В класу;
2 місце – Соловйова Наталя (6 клас), Фатєєва Тетяна (7 клас);  
3 місце – Сердюков Єгор (6 клас), Бословяк Марія (7 клас).

Комментариев нет:

Открытый Кубок и первенство Донецкой Народной Республики по каратэ JKS

  11-12 декабря 2021 года в городе Донецке на базе спортивного комплекса «Кировец» состоялся Открытый Кубок и первенство Донецкой Народной ...